Acélszerkezet-gyártás

A gödi székhelyű üzem Magyarország egyik legkorszerűbb acélfeldolgozó üzeme – amelynek ma már az európai rangja is megalapozott –, évi mintegy 20 000 tonna kiváló minőségű, beépítésre kész, duplex felületvédelemmel ellátott fémszerkezet előállítására képes.

 

Fő tevékenysége az egyedi kis- és nagyszériás csavarozott, illetve hegesztett acélszerkezetek gyártása és felületvédelme. Az itt készülő acélszerkezetek, alvázszerkezetek, épületszerkezeti elemek és hídportálok duplex vagy hagyományos felületvédelemmel ellátva kerülnek ki az üzemből.

 

A telephely területe 12,8 hektár. A termelőcsarnokok és épületek összterülete 22 819 m².

 

A munkatársak – megfelelő képzettséggel és minősítéssel rendelkező mérnökök, technikusok, hegesztők, lakatosok, festők, esztergályosok és szerelők – átlagos létszáma 290 fő.

 

acelszerkezet

 

Az anyag-előkészítő műhelyekben több CNC-vezérlésű profil-, illetve lemezmegmunkáló egység működik, amelyek az alkatrészek darabolását, furatolását, gyorsfúrását és azonosító jelzéssel való ellátását végzik. A CNC-egységek a ma létező legkorszerűbb és leghatékonyabb gépek, amelyek – szerszámcsere nélkül – 3 különböző méretű lyukat tudnak képezni 4–100 mm lemezvastagságig, 2×6 m táblaméretig. Az idomacél-megmunkáló gépek minden típusú idomacélt és csövet 18 m hosszig és 800×450 mm keresztmetszetig képesek megmunkálni.

 

A hegesztett szerkezetek elkészítése a speciálisan erre a célra kialakított hegesztőműhelyekben történik, ahol megfelelő környezetben (automatikus füstelszívás és állandó légcsere biztosítása mellett), magas hatékonysággal (elkülönített összeállító és készre hegesztő állomások) végezhetők ezek a munkálatok. A gyártócsarnokok mindegyike 1,5–20 tonnás híddaruval van felszerelve, a műhelyen belüli anyagok és félkész termékek mozgatásának megkönnyítésére.

 

acelszerkezet2

 

A zárt technológiájú, automatikus anyagmozgatású, zártkabinos szárítókamrás festőüzem alkalmas mind az ún. fekete áru, mind a horganyzott felületek festésére, duplex bevonatolására.

 

Az üzem szakemberei vállalkoznak az elkészített szerkezetek kiszállítására, helyszíni beépítésére és szerelésére is.

 

Az üzemben általános középnehéz acélszerkezetek készülnek:

 

  • Rácsos szerkezetű távvezetékoszlopok (20–70 kV, 110–120 kV, 400–750 kV) csavarozott és hegesztett kivitelben
  • Alállomási acélszerkezetek (portáloszlopok, gerendák és készüléktartók)
  • Távvezetéki szerelvények
  • Térvilágítást tartó acéloszlopok
  • Távközlési hálózatok acéloszlopai
  • Provizórikus szerkezetek
  • Gépjárművek alvázszerkezetei

 

acelszerkezet3